Posljednjih sto

Postoji nepisano pravilo da se prvih 100 dana neke vlasti ne kritizira. Čeka se da vlast odradi tih 100 dana i onda se gleda u kojem smjeru je krenula ta vlast.
Za posljednjih 100 dana mandata radi se inventura.
A upravo smo tu. Došli smo do 100 posljednjih dana Vlade Ive Sanadera.

Dakle, je li Ivo Sanader obavio ono za što je izabran?
Prema jamstvenoj kartici koju je dijelio prije izbora 2003. godine, nije napravio ništa od onoga što na kartici piše.

Slogan HDZ-a u toj kampanji je bio Pokrenimo Hrvatsku!
Je li Hrvatska pokrenuta?
Da. Uglavnom činjenicom da se tada dogodila smjena vlasti. Ali i s nekoliko poteza Ive Sanadera na početku mandata. Doduše, to pokretanje je trajalo otprilike pola godine. I onda je stalo, a u nekim stvarima se krenilo i u rikverc.

Ako razmislimo o početku Sanaderove vladavine, sjetit ćemo se šoka kojeg smo svi doživjeli. HDZ je ušao u koaliciju sa SDSS-om. To nitko nije očekivao. A upravo je to potez zbog kojeg je Sanader dobio simpatije vanjskopolitičkih čimbenika. Ja sam i danas uvjeren da je Sanader iznenadio i samoga sebe u tom trenutku.
Zatim se Sanader pojavio na pravoslavnom Božiću. Ni to nitko nije očekivao.
To je sigurno pokrenulo Hrvatsku. Makli smo se s mrtve točke na kojoj smo bili zarobljeni godinama. A baš je HDZ godinama uzimao političke bodove iz sukoba sa Srbima.

Slijedeće što je Sanader napravio je puna suradnja s haškim sudom.
I to je značio pomak. Jer je baš Sanader taj koji je dizao galamu na splitskoj Rivi kontra suradnje s tim sudom.
Sanader je svojim kopernikanskim(je li vrijeme za novi pojam „sanaderovski obrat“?) obratom omogućio da se smire strasti. Nema veze što je on taj koji je strasti i raspirivao.

Dakle, pokretanje se dogodilo smirivanjem strasti koje je HDZ i uzrokovao. I to je sve.

Na početku mandata Sanader se držao standarda koje je uspostavila prethodna Vlada Ivice Račana. 2004. godine još se moglo dogoditi da neki Sanaderov suradnik bude smijenjen pod pritiskom javnosti. Danas se ne miče ni ministar(ili više njih) koji je duboko u kriminalnom glibu Hrvatskog fonda za privatizaciju.
Što se promijenilo u ove četiri godine? Što je natjeralo Sanadera da ide ispod demokratskih standarda koji su već postignuti?
Sanader se umorio. Sve veći su mu podočnjaci, sve sporije reagira, sve češće reagira potpuno krivo.
A kako se jadan ne bi i umorio. Svaki dan mu neki od ministara, državnih tajnika, pomoćnika ministara, njihovih vozača složi frku kakvu mu ni najžešća oporba nije u stanju složiti.
Ministri su mu predmet ismijavanja na internetu, organiziraju vojne vježbe za vlastitu djecu, uzrokuju incidente na stranim aerodromima, upetljani su u afere itd, itd, itd… a i sam Sanader ima mrlja tijekom mandata.

Što nam je, dakle, činiti?
Mislim da svi trebamo pohvaliti Sanadera za dvije(ja nisam očekivao ni toliko) dobre stvari koje je napravio, ali mu i poručiti da se istrošio i nije više u stanju voditi Vladu.

Glas narodni:

Druže Ivo na svemu ti hvala,
tvojoj Vladi vrijeme je da ode.
Birač nije stoka ni budala,
da ga vodaš žednog preko vode.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s